fredag 7. mars 2014
Små perler av noen bøker
NANCY RICHTER- Et stjålent liv
Når den gåtefulle Lily Azerov ankommer Montreal som postordrebrud i etterkant av 2. verdenskrig, blir det raskt klart at hun ikke er den hun sier hun er. Hun prøver å tilpasse seg sitt nye liv, men en dag forsvinner hun brått, og etterlater seg en nyfødt datter, en ektemann, en dagbok skrevet på jiddisk, og en mengde ubesvarte spørsmål. Hvem er hun egentlig, og hva fikk henne til å forlate sin nye familie? I årene som følger blir det opp til datteren Ruth å prøve å finne svarene om moren hun aldri har kjent.Med sin prisvinnende tredje roman har Nancy Richler skrevet en medrivende og bevegende fortelling om hvordan krigens hendelser og valg fortsetter å gripe inn i livene til dem som har opplevd den - og til familiene deres. Richler skriver innsiktsfullt og knakende godt om familie og identitet, om savnet etter en mor og et dypt ønske om å finne sin plass i verden - både i den store verden, og i den lille, blant familie og venner i barndommens velkjente nabolag.
God og tankevekkenede bok som anbefales.
SIMSION GRAEME- Prosjekt Rosie
Graeme C. Simsion er født på New Zealand, men bor i dag i Australia. Han har tidligere jobbet som IT-konsulent, har skrevet to bøker om datamodellering, senere diverse manus og noveller, og debuterte som romanforfatter i 2012 med Prosjekt Rosie, som nylig kom ut på norsk på Aschehoug. Simsion har selv skrevet manuset til filmen, som Sony har kjøp rettighetene til.
Hovedpersonen i Prosjekt Rosie er den eksentriske Don Tillman, professor i genetikk på universitetet i Melbourne. Etter beskrivelsene av Tillman å dømme kan det synes som om han har aspergers syndrom, selv om forfatteren har vært svært nøye med ikke å sette diagnose på ham for å unngå å sette ham i bås. Hvorom allting er, Tillman er uhyre intelligent, han organiserer dagen sin etter skjemaer, trives ikke så godt i sosiale sammenhenger, lar seg styre av fornuften og har tidvis problemer med å sette seg inn i egne og andres følelser. Don nærmer seg 40. Han er ennå singel og begynner å savne en kjæreste, og som den pragmatikeren han er, finner han ut at han kan lage et spørreskjema til det han kaller «koneprosjektet» sitt, så slipper han å kaste bort masse unødig tid på stevnemøter med uegnede kandidater. Han legger skjemaet høyt, får eliminert vekk stort sett alle, men så møter han Rosie, en helt klar strykkandidat…
Prosjekt Rosie er en koselig, romantisk komedie som jeg med glede anbefaler videre. Jeg skal ikke påstå at dette er stor litteratur, men kvaliteten er høy innen sin sjanger. Personskildringene er svært gode, særlig beskrivelsene av hovedpersonen Don Tillman og bestevennen hans, Gene. Man kan ikke annet enn å bli glad i disse menneskene. Humoren i boka er lun og varm, og man kan kanskje sammenlikne den hjertegode fremstillinga av Don med Ambjørnsens fremstilling av Elling, selv om det helt opplagt er store forskjeller mellom de to karakterene. Jeg skal ikke si så mye mer om Prosjekt Rosie enn at den er riktig så fornøyelig, den blir aldri kjedelig selv om man snart skjønner hvordan det hele vil gå. Ei riktig god bok. Anbefales!
MINA BAI- Skam
ranske Sara er bare tjue år når hun flykter fra Iran og kommer til Norge. Alene og ny i landet prøver hun å tilpasse seg så godt hun kan mens hun samtidig forsøker å finne seg selv. Hun begynner å studere, får seg senere jobb og er stadig på søken etter den store kjærligheten. Men hvordan skal man klare å finne sin andre halvdel hvis man ikke helt vet hvem man selv er og hvor man hører hjemme?
I fortellingens nåtid har Sara bodd i Norge i 15 år. Hun jobber, bor i en kommunalbolig på Tøyen, og prøver desperat å få moren til landet. Fortiden og nåtiden hennes vikles inn i hverandre, og Sara er nødt til å ta et valg. Hvilken stemme skal hun lytte til, og hvem vil hun være?
En sterk historie om hvordan en innvandrer kan møte og se det norske samfunnet. Men ikke minst er det også en fortelling vi alle kan kjenne oss igjen i, på den veien vi går for å finne den vi er.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar