mandag 28. mars 2011

2 bøker om å bli frarøvet friheten

Jeg har akkurat lest 2 svært ulike bøker , som allikevel har likheter. Bok 1 er boka 3096 dager om Natascha Kampusch sine dager før, under og rett etter sitt fangenskap i kjelleren til Wolfgang Priklopil. Boka handler mye om hvordan tilpasse seg ektreme situasjoner som stadig endrer seg. Hun lever i et fangeskap som ved " god" oppførsel gir goder, men også avstraffelser ved " dårlig " oppførsel. Boka handler om hvordan man kan bryte ned deler av et medmenneske , men samtidig sier boka mye om Natascha Kampush sterke tro og selvoppholdelsesdrift i uverdige og yrmykenede situasjoner. Sterk og skremmende bok-men og et innblikk i barns evne til å tilpasse og innordne seg voksne.
Bok nr 2 er Rom av Emma Donoghue som handler om Jack som blir fem år og skal feire bursdagen sin sammen med moren som er den eneste han kjenner. De bor sammen i Rom, som er tre ganger tre meter og har et vindu og en låst dør. For Jack er Rom alt som finnes, samt skumle Gamle Nick som kommer på besøk om nettene.
For Jack er Rom den eneste verden han vet om, men for Mamma er Rom et fengsel hvor hun forsøker å skape et normalt liv for sønnen sin.Boka beskriver vakkert hvordan en mor prøver å skape enn hverdag for et lite barn i en håpløs situasjon.Kjærlightene mellom mor og barn er nydelig beskrevet, men også den utfordringen det fører med seg. Vanskelig bok å legge fra seg !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar