fredag 20. juli 2012

Sommerbøker av Jeannette Walls

I  vår og sommer har leg lest begge bøkene til amerikanske Jeannette Walls som er selvbiografiske og bygger på sin egen oppvekst og sin mors og bestemors oppvekts.
Første bok som ble utgitt var: Krystallslotten
Boka handler om forfatterens egne oppvekts i en familie som stadig reiser rundt etter nye jobber og lever fra hånd til munn. Moren er en ekstrentrisk maler som glemmer barn og tiden, mens faren stadig har nye prosjekter og ideer som faller i grus sammen med et høyt alkolholforbruk. Jeannette tar mye hånd om sine søsken, tross detter er boka en kjærlighetserklæring til foreldrene. En sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.
 I sommer kom bok nr 2 Ville Hester, handler om bestemorens og morens oppvekst i Texas og Arizona.
Boken handler om Lily Casey Smith, en småfrekk heltinne som snakker rett fra levra. På én og samme dag redder hun både liv, temmer ville hester og slår kvegarbeidere i poker. Hun ble født i 1901 i en jordhytte på de buktende, glisne gresslettene i Texas. Som seksåring hjelper hun faren å temme hester. Som femtenåring flytter hun hjemmefra for å være lærer i en by som ligger 800 kilometer unna. Hun rir dit helt alene på hesten sin. Lily takler alt som livet kaster mot henne, flommer og tornadoer, den store depresjonen og personlige tragedier. 
Bøkene er perfekte for late sommerdager i sol og regn, med et godt og lekende språk- samtodig som de gir et historisk perspektiv på det harde livet i USA i forrige århundre


1 kommentar: